Gros ABU-uitzendbedrijven bemiddelt zzp’ers

Meer dan 60% van de uitzendondernemingen die zijn aangesloten bij de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) bemiddelt zzp’ers of geeft aan dat binnenkort van plan te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat de ABU onder zijn leden hield.

Bij de ABU zijn ruim 450 gecertificeerde uitzendorganisaties aangesloten. Daaronder diverse bedrijven die in de schildersbranche actie zijn zoals Flexschilder.nl, OTTO Uitzendschilder, Faber Personeelsdiensten en OPStap. Een groot deel van de ondernemingen verwacht problemen rond het nieuwe wetsvoorstel Wet Beschikking geen loonheffing(BGL) wat tot minder inzet van zzp’ers leidt.

42% van de ABU-leden geeft aan op dit moment zzp’ers te bemiddelen en 19% van hen laat weten dat op dit moment nog niet te doen, maar is komend jaar wel van plan bemiddeling van zzp’ers als dienstverlening aan te willen bieden. De top 6 van vakgebieden waarin zzp’ers die door ABU-leden worden bemiddeld werken, zijn technisch (40%), bouw (27%), projectmanagement (19%), gezondheidzorg (19%), transport/logistiek (17%) en IT/software development (15%).

Bemiddelaar
De bureaus treden met name op als bemiddelaar tussen opdrachtgever en de zzp’er en bieden daarnaast meestal administratieve ondersteuning. Ruim een derde biedt dienstverlening in de vorm van advies, werving & selectie, vakbekwaamheid en opleiden. Als het om dienstverlening door de uitzendorganisatie gaat, hebben de zzp’ers met name behoefte aan opdrachten, snelle betaling en administratieve ontzorging. Opdrachtgevers hebben volgens de uitzendbureaus behoefte aan een goede matching van vraag en aanbod, risicodekking en eveneens administratieve ontzorging.

Bekijk ook: